„A férfiak falkában élő állatok.” Ezt a megdöbbentő kijelentést Preston Gillham: Amit csak a férfiak tudnak című könyvében olvashatjuk. A férfi felelőssége a családján kívül az is, hogy közeli kapcsolatokat építsen ki más férfiakkal, együtt álljanak, „harcoljanak” és dolgozzanak. A férfiak összetűznek, vitatkoznak, szócsatáznak, vetélkednek, aztán megbékélve, kart-karba öltve függenek egymástól és együtt dolgoznak, szükségük van egymás társaságára. Az elszigetelt, magányos férfi megkeseredetté válik, és önértékelési zavarokkal küzd, a kísértések áldozatává válhat.

Ezekből a felismerésekből érezhettek meg valamit azok a kőszegi evangélikus férfiak, akik tizenketten, 2011. december 16-án összeültek a gyülekezeti teremben és hivatalosan is megalakították a Kőszegi Evangélikus Férfi kört. (November 18-án már tartottunk egy előkészítő alkalmat, melyen a szombathelyi férfikör tagjai voltak vendégeink.)

Azonban nem innen kell számítani történetünket. Egyházközségünk eddig is összetartó, tettre kész és áldozatvállaló tagokból állt. Mikor szükség volt a templom körül, a Szeretetotthonban vagy rászorulók segítésében a segítő kezekre, példaértékű volt az összefogás. Az együtt végzett feladatokat mindig jó hangulatban, derűsen és lelkesen végeztük. Barátságok, „szövetségek” köttettek. Megfogalmazódott az az igény, hogy az együtt tenni akaró, együtt gondolkodó, „együgyű” férfiak rendszeresen, szervezett formában összejöjjenek.

Az alakuló ülésen megállapodtunk működésünk alapvető kérdéseiben. Belépési nyilatkozatot töltöttünk ki, alapszabályban határoztuk meg céljainkat, működési kereteinket, tisztviselőket (elnök, titkár, pénztáros, krónikás) választottunk, tagdíj fizetését határoztuk el.

Alapszabályunk szerint kiemelt feladatunk az egyházközségben és a Szeretetotthonban felmerülő fizikai és szervezési feladatok végzése, a rászoruló gyülekezeti tagok segítése, a kis gyülekezetek látogatása, illetve kirándulások, tartalmas együttlétek szervezése.

A havonta tartott összejövetelek azonos menetrend szerint zajlanak. Központi szerepe van az áhítatnak és az igeolvasásnak. Az elnöki köszöntő és beszámoló után a titkár ismerteti az eltelt időszak elvégzett feladatait, valamint közösen megbeszéljük az előttünk álló munkákat. Nem maradhat el a névnaposok és a születésnaposok köszöntése sem. A 2013. évtől egyháztörténeti és egyházismereti előadássorozatra kértük fel lelkészünket  a különféle vallásokról, felekezetekről (több vendégelőadó is járt már alkalmainkon). Végül egy pohár bor és harapnivaló mellett kötetlen beszélgetéssel zárjuk alkalmainkat.

Az indulás óta eltelt idő aktívan, eseményekben gazdagon telt. A Szeretetotthonban szinte az összes speciális szakismeretet nem igénylő kétkezi munkát elvégezzük. Legyen az bútorszállítás, lakószoba berendezése, kertrendezés. A pinkafeldi Evangélikus Diakóniai Otthonból már két alkalommal szállítottunk Kőszegre adományba kapott korszerű ágyakat. Több alkalommal segítettünk a beköltöztetésben, egyedülálló, segítségre szoruló lakó

részére. A kőszegi temetőben nyugvó hajdani lelkészek sírjainak állapotfelmérését elvégeztük, a sírok rendbetételére a közel jövőben fogunk sort keríteni.

A templom és a templomkert rendben tartása is állandó feladatot ad télen, nyáron. A templomi nagy karácsonyfa kivágását, szállítását, beállítását és díszítését is mi vállaljuk.

"Mindenre" képes ez a csapat...

Kifestettük a gyülekezeti házat, a temetői kápolna vakolatának leverésében is részt vettünk az ökumené jegyében.

Családtagjainkkal kiegészülve a Kiszsidányi leánygyülekezetben jártunk, ahol megtöltve az imatermet részt vettünk az istentiszteleten. Szívélyes fogadtatásban és vendéglátásban részesültünk. Bakancsosan és kerékpárral túráztunk a Keresztkúton és a Szulejmán kilátónál is. Örömmel tettünk eleget Erdősi Attila, majd Fehér Róbert testvérünk meghívásának. Telkükön, a szabadban családjaink társaságában tölthettünk kellemes órákat terített asztal, illetve a gesztenyesütő mellett. Egy életre szóló élményben volt részünk Tokaj-hegyalján, ahol Prácser Miklós és felesége páratlan vendégszeretetét élvezve bejártuk a Tokaji borvidéket, Nyíregyházát és környékét.

Nyugodt szívvel mondhatjuk, hogy Isten áldása van férfikörünk működésén, hiszen a kezdeti lelkesedés nem lankadt el. Tele vagyunk ötletekkel és tervekkel. Folyamatosan bővülő taglétszámunk ma már megközelíti a harminc főt. Összetartásunk a hétköznapokban is megmutatkozik, az utcán megállva megvitatjuk egymással az élet dolgait, érdeklődünk a másik felől.

Szeretettel várjuk kereső, érdeklődő férfitársainkat. Meggyőződésünk, hogy nálunk mindenki megtalálja a helyét és értékes tagjává válik közösségünknek.

Hálát adunk Istennek, hogy az ő nevében és áldásával együtt végezhetjük munkánkat. Igyekezünk megfelelni a Férfikör által választott Szentírási igének:

„Vigyázzatok, álljatok meg a hitben, legyetek férfiak, legyetek erősek! Minden dolgotok szeretetben menjen végbe!” (1Kor 16,13-14)

Schwahofer Péter

TAPAHTUMAKALENTERI

ma ti ke to pe la su
1
Päivämäärä : keskiviikko, 1. helmikuu 2023
3
Päivämäärä : perjantai, 3. helmikuu 2023
4
6
7
Päivämäärä : tiistai, 7. helmikuu 2023
8
Päivämäärä : keskiviikko, 8. helmikuu 2023
9
Päivämäärä : torstai, 9. helmikuu 2023
10
Päivämäärä : perjantai, 10. helmikuu 2023
11
13
14
Päivämäärä : tiistai, 14. helmikuu 2023
15
Päivämäärä : keskiviikko, 15. helmikuu 2023
17
Päivämäärä : perjantai, 17. helmikuu 2023
18
20
21
Päivämäärä : tiistai, 21. helmikuu 2023
22
Päivämäärä : keskiviikko, 22. helmikuu 2023
23
Päivämäärä : torstai, 23. helmikuu 2023
24
Päivämäärä : perjantai, 24. helmikuu 2023
25
27
28
Päivämäärä : tiistai, 28. helmikuu 2023